Nijkamp Advocatuur

Iedereen wordt (kennelijk) geacht de regels over ontslag te kunnen vinden

Het is de bedoeling dat werknemers meer informatie ontvangen over hun rechten bij aanvang van de samenwerking met een werkgever. Die informatie moet niet alleen gaan over de arbeidstijden, het salaris en de arbeidsvoorwaarden van de werknemer, maar moet vanaf 1 augustus 2022 ook betrekking hebben op het ontslag (eventueel tijdens de proeftijd).

Hoever die informatieverplichting straks gaat, was tot nu toe nog niet duidelijk. De Minister voor Rechtsbescherming laat vandaag in reactie op enkele vragen die daarover zijn gesteld het volgende weten:

–         Een werkgever hoeft in de arbeidsovereenkomst de gronden die gebruikt kunnen worden voor ontslag niet op te nemen. De werkgever kan verwijzen naar de toepasselijke regels in de cao en wet.

–         Ook de voorwaarden voor ontslag tijdens de proeftijd hoeven niet in de arbeidsovereenkomst te worden genoemd. Opnieuw wordt geantwoord dat de werkgever kan volstaan met een verwijzing naar “de toepasselijke regelgeving in de cao” en als die er niet is, kan worden verwezen naar “de regels die zijn opgenomen in titel 7.10 van het BW”.

Voor de meeste werkgevers betekent dit, dat niet veel meer tekst in de arbeidsovereenkomst hoeft te worden opgenomen dan nu al het geval is rondom ontslag. Als bij het artikel dat gaat over de proeftijd en/of de opzegtermijn wordt toegevoegd dat kan worden opgezegd met inachtneming van de regels in de cao en/of wet (titel 7.10 BW), is kennelijk aan de nieuwe informatieverplichting over dat onderwerp voldaan.

Van werknemers wordt kennelijk verwacht dat ze zelf op zoek gaan naar de regels in de cao over ontslag of nog een stapje verder gaan met hun zoektocht en titel 7.10 van het Burgerlijk Wetboek doornemen. De minister voegt nog toe dat “alleen verwijzen naar een website niet voldoende is”. Ik vind dat opmerkelijk, want dat lijkt in veel gevallen eenvoudiger dan titel 7.10 van het Burgerlijk Wetboek doornemen, (waarin 12 afdelingen en circa 135 wetsartikelen terugkomen) op zoek naar de juiste spelregels die gelden bij ontslag.

Het is gelukkig nog geen 1 augustus. Werkgevers hebben dus nog even de tijd om de arbeidsovereenkomst aan te passen en wat aandacht te besteden aan de nieuwe spelregels die gaan gelden over nevenwerk, ontslag en andere zaken.