Nijkamp Advocatuur

Praktische Werkwijzer voor werken met gevaarlijke stoffen.

Als u werkt met gevaarlijke stoffen zoals: asbest, benzeen of vluchtige organische stoffen, dan kan dat risico’s met zich brengen. Om veilig te kunnen werken, is het belangrijk dat alle betrokkenen in een bedrijf weten welke regels uit de Arbowet en andere regels van toepassing zijn en welke verantwoordelijkheden daarbij horen.

In overleg met TNO is een digitale tool ontwikkeld met de naam `Werkwijzer Arbobeleidscyclus, wie doet wat rondom gevaarlijke stoffen` waarin werkgever, werknemer, de ondernemingsraad, de preventiemedewerker en arbeidsdeskundige allemaal kunnen terugvinden wie wat moet doen als gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.

Bent u werkgever?

Aan de hand van 5 stappen kunt u nagaan of u uw verantwoordelijkheid om voor een veilige werkomgeving te zorgen op orde heeft.

De werkgever moet Arbobeleid maken (stap 1) en een Risico-Inventarisatie en Evaluatie verslag (RI&E) opstellen (stap 2) inclusief een Plan van Aanpak (stap 3) waarin alle arbeidsrisico’s voor de veiligheid en gezondheid van werknemers worden geïnventariseerd en beoordeeld en waarin een concreet tijdspad terugkomt wanneer bepaalde (beheers)maatregelen worden uitgevoerd.

De werkgever implementeert en voert vervolgens uit wat in het Plan van Aanpak is beschreven (stap 4) en neemt bijvoorbeeld technische of organisatorische maatregelen om voor een veiligere werkomgeving te zorgen. Daarnaast geeft de werkgever voorlichting aan werknemers over de risico’s en hoe ze veilig kunnen werken.

Tot slot bewaakt de werkgever de gezondheid van de werknemers en veilige werkomstandigheden door regelmatig te evalueren of de maatregelen die zijn bedacht ook worden uitgevoerd (stap 5).

Bij de hiervoor genoemde stappen kan hulp worden gevraagd van de OR, preventiemedewerker of arbeidsdeskundige. In het stroomschema van TNO komt precies terug wie waarbij kan, mag of moet helpen. Daarnaast worden specifieke wettelijke regels genoemd die gaan over gevaarlijke stoffen en hoe daarmee gewerkt moet worden.

Bent u werknemer?

Werknemers hebben het recht te weten welke risico’s in het bedrijf aanwezig zijn en welke maatregelen worden genomen om veilig en gezond te kunnen werken. Dit zijn de belangrijkste verplichtingen van werknemers:

  • Arbeidsmiddelen, gevaarlijke stoffen en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten op de juiste wijze worden gebruikt;
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten ook op de daarvoor bestemde plaats worden opgeborgen;
  • Meedoen aan de voorlichting en instructies over veilig en gezond werken die de werkgever organiseert;
  • Melden van opgemerkte gevaren voor de veiligheid en gezondheid in het bedrijf bij de werkgever;
  • De werkgever en andere deskundige personen (preventiemedewerker, bedrijfshulpverlener, arbodienst verlener) bijstaan in de uitvoering van hun verplichtingen.

Het voert te ver om hier ook de rol van de OR, preventiemedewerker en arbeidsdeskundige te benoemen.  In de Werkwijzer van TNO  is daar meer over te vinden (http://publications.tno.nl/publication/34637383/IY1brS/TNO-2020-werkwijze.pdf.)