In de krant van vanmorgen las ik dat ik niet de enige ben die ’s avonds niet graag alleen buiten is op de fiets. Mijn telefoon in de hand houden tijdens het fietsen, mijn haren onder een capuchon verbergen, doen alsof ik aan het bellen ben, achter een stelletje aan fietsen om de indruk te wekken niet alleen te zijn en meer van die dingen. Ik heb het allemaal gedaan. Het gevoel van onveiligheid bekruipt je soms. Ongepaste opmerkingen dragen daaraan bij. Soms lukt het niet een opmerking of gedraging zomaar van je af te zetten. Vaak zijn seksueel getinte opmerkingen mogelijk onschuldig bedoeld, terwijl ze anders overkomen.
Ook op de werkvloer komt seksuele intimidatie nog voor in woorden, gebaren, via email of WhatsApp of door lichamelijk contact dat de ander niet gewenst vindt. TNO heeft in samenwerking met het Ministerie van SZW een Wegwijzer seksuele intimidatie opgesteld met praktische tips voor werknemers, collega’s die zien dat een ander wordt geïntimideerd en leidinggevenden of HR-medewerkers die seksuele intimidatie op het werk willen voorkomen.
Wegwijzer Seksuele Intimidatie | Publicatie | Arboportaal.
Werkgevers en werknemers kunnen hiermee aan de slag. Bewustwording creëren dat seksuele intimiderend gedrag niet gewenst en gepast is, helpt hopelijk ook een beetje buiten werktijd.