Nijkamp Advocatuur

Een werkgeversverklaring voor vrijwilligers en ZZP’ers als de avondklok wordt ingevoerd?

Het stormde vannacht. Twee kinderen kropen bij mij in bed, omdat ze niet konden slapen van de wind. De jongste (8) zei: “Ik denk dat het virus nu wel snel het land uit waait en ik begrijp ook waarom die avondklok nodig is. Als je nu buiten loopt, word je vast ziek van al die virusdeeltjes. Gelukkig heb jij geen baas die je toch naar het werk stuurt.”

We hadden het daarna over de bestuursvergadering van gisterenavond waarin ter sprake kwam welke werknemers en vrijwilligers eventueel een werkgeversverklaring moesten krijgen om na 20:30 uur op pad te kunnen voor het werk. Ik vertelde dat het geen gemakkelijke keuzes waren om te maken. Dat begrepen ze. De oudste (10) vroeg of de werkgeversverklaring ook voor vrijwilligers geldt en voor mensen die zelf de baas zijn. Goede vragen die mij wakker hielden.

De aanvullende regels en model verklaring zijn 0p 21 januari 2021 gepubliceerd. Vrijwilligers worden in beginsel geacht overdag hun werk te doen en ZZP’ers moeten zelf een werkgeversverklaring en een eigen verklaring invullen en die stukken digitaal of geprint mee op pad nemen. (www.rijksoverheid.nl)