Nijkamp Advocatuur

Vacatureteksten die wel/niet zijn toegestaan

Mag je in een vacature vragen om een werknemer van Nederlandse afkomst of om iemand die nog geen dertig is? Nee, dat mag in beginsel niet.

 

Een vacaturetekst is één van de eerste indrukken die je als bedrijf afgeeft aan je toekomstige werknemers. Hoe voorkom je als werkgever dat je discriminerende teksten gebruikt en mogelijk (onbewust) goede kandidaten uitsluit? En wat kun je als werknemer doen als je de indruk hebt dat je geen eerlijke kans krijgt in de sollicitatieprocedure?

 

Op de website van het College voor de Rechten voor de Mens is een vacaturecheck te vinden waarin staat wat je wel en niet mag opnemen in een vacaturetekst (Vacaturecheck | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl). Ook staat daar waar je een klacht kunt indienen, als je met discriminatie te maken krijgt.

 

De Tweede Kamer werkt aan nieuwe wetgeving om gelijke kansen bij de werving en selectie te verbeteren. Werkgevers en intermediairs worden waarschijnlijk verplicht over een werkwijze voor non-discriminatoire werving en selectie te beschikken. Ook als dat proces grotendeels geautomatiseerd plaatsvindt of wordt uitbesteed.

 

Controleer nu alvast wat wel en niet mag. Daarmee voorkom je dat je bij invoering van de nieuwe regels nog moet gaan bedenken hoe je voortaan vacatureteksten maakt die voldoen aan de wet.