Een half jaar geleden schreef ik over ontwikkelingen die werden verwacht voor de eerste maanden van 2022. Hoog tijd voor een update over enkele veranderingen in het tweede en derde kwartaal van dit jaar.
- Met ingang van 1 juli 2022 wordt het minimumloon verhoogd met 1,8 %.
- De vergoeding voor onbelaste reiskosten gaat naar verwachting deze zomer omhoog naar 23 cent per kilometer.
- Nederlandse werknemers die tijdens de Corona pandemie gedwongen waren grotendeels vanuit huis te werken en die in het buitenland wonen, konden lange tijd gebruikmaken van tijdelijke regels over de afdracht van premies, zodat ze slechts in één land belasting hoefden af te dragen. Die tijdelijke regeling bij grensoverschrijdend werken vervalt met ingang van 1 juli 2022. Als een grenswerker meer dan een kwart van zijn werktijd in het buitenland werkt, moet hij goed naar zijn verzekeringen en belastingverplichting kijken, omdat sociale zekerheidsregels van het land waar wordt gewerkt kunnen gaan gelden.
- Op 1 juli 2022 gaat de 3e STAP periode in die het mogelijk maakt voor €000,- aan subsidie te krijgen bij het bekostigen van scholingstrajecten.
- Vanaf 1 augustus 2022 gelden andere regels rondom onder meer: nevenwerk, studiekosten en de mogelijkheid om meer voorspelbare arbeidstijden te vragen aan de werkgever. Omdat de nieuwe regels directe werking hebben, moeten bestaande afspraken over bijvoorbeeld nevenwerk en studiekosten vóór 1 augustus a.s eigenlijk worden herzien om te voorkomen dat gemaakte afspraken straks niet meer geldig zijn.
- Op 2 augustus 2022 wordt de mogelijkheid om (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof op te nemen voor beide ouders uitgebreid naar 9 weken. Bij het UWV kan een ouderschapsuitkering worden aangevraagd.
- Klokkenluiders krijgen nog meer bescherming en mogen direct extern een melding doen van een (vermoeden van) een misstand. Ook het melden van (mogelijk) inbreuken op recht van de Europese Unie (bijvoorbeeld inbreuken op privacy recht) wordt mogelijk. Bestaande meldingregels die gaan over klokkenluiden, moeten dus worden uitgebreid.
Stilzitten en afwachten is niet verstandig. De zomermaanden die meestal wat rustiger zijn, kunnen worden gebruikt om bestaande arbeidsovereenkomsten en bedrijfsregelingen aan te passen.